Når sommeren er nået til vejs ende, og efteråret for alvor har ramt Danmark, er der dog én dag, som kan gøre danskerne vilde i varmen. Den dag er selvfølgelig den amerikanske mærkedag ”Black Friday”. Netop denne amerikanske tilbudstradition har danskerne for alvor taget til sig, og hvert år hopper flere og flere butikker med på bølgen. Og Black Friday er virkelig en dag, hvor de danske dankort får lov til at gløde. I år 2017 blev rekorden sat, da danskerne brugte for mere end 2,2 milliarder kroner på Black Friday.

En amerikansk tradition

Black Friday er som nævnt en amerikansk tradition og er den uformelle betegnelse for den første fredag efter Thanksgiving i USA. Black Friday ligger i slutningen af november og betragtes ofte som starten på julehandlen. Navnet ”Black Friday” stammer oprindeligt fra staten Philadelphia, hvor det beskrev den tætte trafik af fodgængere og biler, som opstod dagen efter Thanksgiving.

Siden 2005 har Black Friday været den travleste shopping dag i USA, men dagen blev først indført i Danmark i 2013. Her tog nogle få webshops de spæde skridt til starten på den nye tradition ved at indføre gode tilbud på netop denne dag. Siden da adopterede flere danske butikker og varehuse traditionen, og de bruger nu dagen til at promovere særlige tilbud.

Især julegaver bliver købt i god tid

Hvor det førhen var den 22. december, som var danskernes foretrukne indkøbsdag, har Black Friday nu snuppet titlen som den dag, hvor danskerne bruger flest penge. Flere og flere øjner muligheden for i god tid at få styr på julegaverne og samtidig få glæde af de mange gode tilbud. I 2017 var helt op imod en tredjedel af alle de varer, der blev købt på Back Friday, julegaver.

Eksperter mener, at vi i de kommende år vil nå til, at det er omtrent halvdelen af alle køb på dagen, der ender som julegaver. Og dette er butikkerne i den grad klar over. Langt de fleste webshops og forretninger har nemlig valgt at udvide deres returret for gaver købt på dagen således, at varerne stadig kan byttes på den anden side af julen.

En ud af flere amerikanske traditioner

Black Friday er ikke den eneste amerikanske shopping dag, som danskerne har taget til sig. Udover Black Friday suger også ”Singles Day”, der ligger den 11. november, penge til sig, ligesom ”Cybermonday”, der er mandagen efter Thanksgiving og som dermed ligger i forlængelse af Black Friday, også er populær. Disse mærkedage har dog endnu ikke vundet helt lige så stort indhug hos danskerne, som den famøse black fredag har, men eksperter gætter på, at dette kan ændre sig i fremtiden.